Güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakan muhteşem bir görüntüye sahip olan Kelebekler Vadisi, Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ölüdeniz beldesinde bulunan doğal bir harikadır. Gelen herkesi kendisine hayran bırakan muhteşem bir doğa harikası olan Kelebekler Vadisi, 350 metreye kadar uzanan sarp kayalıkların çevrelemiş olduğu bir vadi olarak bilinmektedir. Yıl içerisinde hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ilgisini çeken Kelebekler Vadisi, Babadağ’ın eteklerinde yer almaktadır. 80’den fazla kelebek türünün ve çeşitli kaplan kelebeğinin yaşam alanı olması nedeni ile bu vadi, Kelebekler Vadisi olarak anılmaktadır.
Kelebekler Vadisi; deniz, yüksek kayalıklar ve bulunduğu bölge nedeni ile dış dünyadan uzakta kalmakta ve bu nedenle kirlilikten de son derece az bir şekilde etkilenmektedir. Bunun yanı sıra Kelebekler Vadisi’nde ki işletmelerin ve koruma çabalarının katkısı doğal yaşamın canlı kalmasını sağlamaktadır. Bu doğrultuda kelebek popülasyonu da diğer bölgelere çok daha fazladır.
İçindekiler
ToggleKelebekler Vadisi Hakkında
Kelebekler Vadisi’nin tarihi M.Ö. 400’lü yıllara uzanmaktadır. Likya döneminde Perdicia yerleşimi, vadinin tepelerinin hemen ardından kurulmuştur. Yunan uygarlığından ve Bizans uygarlığından başlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanlarına denk gelen yamaçlara teraslar kurulmakta ve bu doğrultuda bahçecilik yapılmaktadır. Bu gelenek günümüze kadar gelmiş olan önemli ve sürekliliği olan bir gelenek olarak bilinmektedir. Kelebekler Vadisi’nde ki ilk turistik işletmenin ise 1987 yılında kurulduğu bilinmektedir. 1960’lı yıllarda ki vadi ihaleleri ile vadi çeşitli kişilere satılmıştır.
Vadiyi alan bir ziraat mühendisinin yaşlı olduğu gerekçesi ile devasa dut ve çeşitli meyve ağaçlarını kesmiştir. Daha verimli olacağı düşüncesi ile daha az zamanda çok daha yüksek kar niyeti ile fidanlar dikilmiştir. Bu sayede Kelebekler Vadisi günümüzde ki muhteşem görüntüsüne ulaşarak adeta bir cennet niteliğine sahip olmuştur.
Kelebekler Vadisi’nin İklimi
Kelebekler Vadisi’nin iklimi genel olarak değişkenlik gösteren bir iklimdir. Akdeniz İklimi’nin tanıdık bunaltıcı sıcakları Kelebekler Vadisi’ni çok etkilememektedir. Gündüz saatlerinde bölgeyi etkisi altına alan meltemler ve gece dağdan esen hava akımı vadidekilere rahatlatıcı ve serinletici bir etki yaratmaktadır.
Sonbahar mevsiminin adeta yaz mevsimi gibi yaşandığı Kelebekler Vadisi’nde kış mevsimi ise denizden gelen hava akımı nedeni ile yumuşak geçmektedir. Senede birkaç gün karşılaştığımız ve hatta Fethiye’yi dahi etkisi altına alan don olayı ise Kelebekler Vadisi’ni etkisi altına alamamaktadır. Bunun yanı sıra bahar aylarında plajı yararak denize dökülen muhteşem dereyi izlemekte eşsiz bir deneyim olacaktır.
Fethiye’de yapılması gerekenler yazımızı okudunuz mu?
Twitter profilimizi incelediniz mi?