Skydiving ile Yamaç Paraşütü Arasındaki Farklar

skydiving-ile-yamac-parasutu-arasindaki-farklar-2

Skydiving ile Yamaç Paraşütü Arasındaki Farklar nelerdir? Uçuş sporları modern toplumlarım yapmaktan en büyük keyif aldığı bir aktivite. Günümüzde çok sayıda da buna imkan tanıyan ekstrem türleri var. En çoğu olarak ise yamaç paraşütü ve skydiving gösterilebilir. Çünkü her ikisi için de özel bir eğitim ya da sertifika almaya gerek yok. Uzman pilotlar ile çift kişilik atlayışlar gerçekleştirilebiliyor. Fakat skydiving ile yamaç paraşütü arasındaki farklar çok sık merak ediliyor. Bizler de konuyu detaylıca ele aldık.

YouTube video

Gökyüzü ile alakalı yüksek adrenalin vadeden aktivite sayısı çok az. Her iki ekstrem sporu da bunu fazlasıyla başarıyor. Konuyu daha iyi anlamak için önce ortak noktalarını yazmakta fayda var.

  • Her ikisinde de iniş paraşütle gerçekleşir.
  • Süzülme ve uçma için rüzgara ihtiyaç duyarlar.
  • Atlayışı gerçekleştirmek için belli bir yükseklik gereklidir.
  • Tandem uçuşlar gerçekleştirmek mümkündür.
  • Ülkemizde sıkça yapılıyor.

Ortak noktaları bu şekilde. Tandem uçmak istenildiğinde profesyonel pilotlara bağlı olarak atlamak mümkün oluyor. Turistik atlayışlar olduğu kadar bu aktiviteleri profesyonel olarak yapmak isteyenler de ilk deneyim olarak tandemi tercih ediyor. Dünyada çok yaygın olarak yapılan bu sporların ülkemizde birbirine karıştırdığını görüyoruz. Bunun için SKY Fethiye ekibi olarak skydiving ile yamaç paraşütü arasındaki farklar neler listeledik. Keyifli okumalar dileriz.

Skydiving ile Yamaç Paraşütü Arasındaki Farklar Neler?

Skydiving için temel olarak gökyüzü dalışı demek mümkün. Bir hava aracı ile belli bir irtifaya çıkıldıktan sonra atlama ile gerçekleştirilmektedir. Uzun bir süre paraşütsüz dalış şeklinde ilerler. Zaten ‘Diving’ terimi de yani dalış kelimesini bu sebeple kullanılmaktadır. Bu aktiviteye özgü özel ekipmanlar var. Bunlar sayesinde uçuş başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Yamaç paraşütü ise atlayışın ilk anından son saniyesine kadar paraşüt açık bir şekilde gerçekleştirilir. Aralarındaki temel farkları gelin inceleyelim…

skydiving-ile-yamac-parasutu-arasindaki-farklar-1
Skydiving ile Yamaç Paraşütü Arasındaki Farklar
  • Skydiving’de atlayabilmek için bir hava aracına ihtiyaç var. Çoğu zaman uçak kullanılır. Tercihe göre balon da kullanılabiliyor. Fakat paragliding aktivitesinde buna ihtiyaç yok. Çünkü zaten kullanılan paraşütün kendisi bir hava aracı statüsünde. Sadece belli bir yüksekliğe sahip yamaç olması yeterli.
  • Uçuş sürelerinde de bariz farklar var. Yamaç paraşütüyle atlanıldığında 45 dakikalara varan bir uçuş deneyimi yaşanıyorken Skydiving süre ortalaması 10 ila 20 dakika aralığındadır. Gökyüzünde daha uzun süre kalmak isteyenler paraglidingi tercih ediyor.
  • Öte yandan hız farkı da yüksektir. Skydiving bir dalış şeklinde ilerlediği için yüksek hızlara çıkılıyor. Bu da adrenalini daha da arttırıyor. Fakat yamaç paraşütünde süzülme olduğu için daha sakin bir uçuş süreci yaşanıyor. Gökyüzünü daha sakin izleme şansınız oluyor.
  • Maliyet boyutunu da belirtmek gerekli. Birinde uçak gerektiği için maliyet artaarken diğerinde böyle bir ihtiyaç olmadığı için düşmektedir. Bugün 150 dolar ile paragliding yapılabiliyor. Skydiving’i deneyimlemek içinse 400 – 500 dolar bir bütçeye ihtiyaç var.
  • Her ikisinin de iniş aşamasındaki kullandıkları paraşüt tipleri farklıdır.

Son olarak gökyüzü tutkunları tarafından hangisinin daha eğlenceli olduğu merak ediliyor. İlk defa hangisinin deneyimleneceğini merak edenler için belirtelim. Skydiving yüksek adrenaline sahip bir tür. Bu sebeple ilk atlayışınızı yamaç paraşütüyle yapmanızı öneriyoruz. Çünkü ilk kez gökyüzünde olmayı size bu spor daha makul bir hale getirecek. Deneyim sahibi olduktan sonra da Skydiving aktivitesine yönelebilirsiniz.

SKY Fethiye, Ölüdeniz ve Türkiye’nin en prestijli uçuş okuludur. Nerede uçsam sorusunun her zaman öncelikli seçeneğidir. Sizler de hemen şimdi ailenin bir parçası olabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Yamaç Paraşütü Yaparken Ne Giyilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir