Yamaç Paraşütü Ekipmanları | Bilmeniz Gereken 11 Malzeme

İlk defa paraşütle atlamayı düşünenlerin yamaç paraşütü ekipmanları hakkında bilgi sahibi olması önemli. Zira hem spora karşı bireylerin bakış açısı değişiyor hem de güvenlik seviyeleri insanın içini rahatlatıyor. Öncelikle uçmanın ciddi bir aktivite ve süreç olduğunu belirtmekte fayda var. Profesyonel anlamda atlayış gerçekleştirilmediğinde kaza riskleri ortaya çıkabiliyor. Ekipmanların kalitesi ve eksiksiz pilot tarafından bulundurulması da bunların başında geliyor. Peki herkesin çok sevdiği ve merak ettiği bu hava sporunda hangi malzemeler kullanılıyor? İşte detaylar…

Yamaç paraşütü yapmak için gerekli olan malzemeler listesi:

  1. Kanat (Kubbe)
  2. Askı İpleri
  3. Taşıyıcı kolonlar
  4. Kuşam Tertibatı (Harness)
  5. Yedek paraşüt
  6. Kask
  7. GPS
  8. Variometre
  9. Rüzgar ölçer
  10. Manyetik pusula
  11. Telsiz
yamac-parasutu-ekipmanlari-1
Yamaç Paraşütü Ekipmanları

Yamaç Paraşütü Ekipmanları ve Özellikleri

Yamaç paraşütü, hava sporları arasında en eğlenceli ve uçuşu en basit olanıdır. Fakat bu süreci eğlenceli ve güvenli kılan çok sayıda faktör var. Hava koşulları, atlanılacak yerin coğrafi yapısı ve elbette konumuz üzeri olduğu gibi gerekli malzeme ve ekipmanlar. Pilotlar belli ekipmanları kullanarak bireysel atlayışlar gerçekleştirebiliyor. Eğer tandem denilen ticari uçuşlar yapacaksa ekstra birkaç malzemeyi daha bulundurması gerekiyor. Şimdi bunlara bakacağız. İşte yamaç paraşütü ekipmanları ve özellikleri…

a)      Kanat: Paraşütün En Önemli Kısmı

Yamaç paraşütü bir hava aracı olarak kabul edilir. Üstelik uçmak için de uçak ya da helikopter gibi ekstra bir araca ihtiyaç duyulmaz. Yüksek bir tepe bulmak yeterlidir. Kanat malzemesi bu hava aracında kumaş olan kısımlardır. Günümüzde profesyonel anlamda kanopi olarak da ifade edilmektedir. Yamaç paraşütünün havada tutan şey, kanadın içine dolan havadır. Bu havalar kumaş içerisine dolar ve orada durur. Çok dayanıklı kumaşlardan üretilir. Çünkü yüksek direnç olması gerekiyor sağlıklı bir uçuş için. Yamaç paraşütü ekipmanları arasında güvenliği en çok önde tutan malzemelerden birisidir.

b)      Askı İpleri: Pilotu Paraşütle Bağlayan Şey

Yamaç paraşütü malzemeleri listemizde şimdi de askı ipleri var. Bu materyaller ismi gibi iplerden oluşmaktadır. Fakat bildiğimiz iplerden yapı olarak farklı yere ayrılır. Çift türlü üretimi yapılıyor günümüzde. Bunlardan ilki kurşun geçirmez yeleklerin üretiminde kullanılan iplik modelleridir. Şu an için insanoğlunun en sağlam ip materyalidir. Kevlar olarak da bilinir. Kesinlikle kopmaz. Zamanla deforme olabilir ama sizi riske atmayacak kadar kaliteli bir malzemedir.

Yamaç paraşütü için kullanılan diğer ip modeli de davron maddesidir. Bu da yeni nesil bir materyaldir ve görüp görebileceğiniz en dayanıklı iplerden birisidir. Yine çelik yelek yapımında da kullanıldığını görürüz. Çoğu zaman davron ip mi yoksa kevlar ip mi daha dayanıklı diye soruyorlar. Bunun bir yanıtı yok. Çünkü ikisi de istenilen performansı verebilecek kabiliyete sahip. Hangisi olursa olsun gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

c)      Taşıyıcı Kolonlar: İnsanın Ağırlığını Taşır

Taşıyıcı kolonlar için kanat iplerinin kuşama bağlanmasını sağlayan ürünler demek mümkün. Bilindiği üzere yamaç paraşütü basit bir ürün gibi görünse de aslında çok sayıda mühendislik sistem ile ayakta durmaktadır. Her detay birbirinden ayrı öneme sahiptir. Yamaç paraşütü ekipmanları arasında da taşıyıcı kolonların misyonu hayli yüksek. İnsanın tüm ağırlığı bu malzeme sayesinde taşınmaktadır. Bu nedenle yüksek kalitede ve dayanıklı ürünler seçilmeli. Diğer yandan da taşıyıcı kolonlar bir tür frenleme mekanizmasıdır. Uçuş esnasında pilotlar hız yavaşlatmak için bu mekanizmayı kullanır.

yamac-parasutu-ekipmanlari-2
Yamaç Paraşütü Ekipmanları

d)      Kuşam Tertibatı: Harness

İsmi gibi kuşanmayı temsil eder bu malzemeler. Pilot uçuş sırasında bu tertibata bağlıdır. Pilotu bu tertibatta sıkı tutmak için çapraz kolonlar iş görmektedir. Uçuşun kusursuz geçmesi adına önemli bölüm. Bu nedenle uçuş öncesi pilotlar kuşam tertibatlarını her zaman gözden geçirirler. Böylece güvenlik üst seviyeye çıkarılır.

e)      Yedek Paraşüt: Güvenlik Arttırıcı Bir Ekipman

Ana paraşütler her zaman en üst kalitede üretilir. Yüksek sağlamlık performansı gösterirler. Fakat kimi zaman teknik sorunlar ya da hava muhalefeti sebebiyle sorun yaşanabiliyor. İşte bu tür sorunları olması halinde devreye yedek paraşüt girer. Ana paraşüte göre daha basit ve daha küçüktür. Ancak güvenlik sağlamada çok etkilidir demek mümkün. Tandem uçuşlarda yedek paraşüt bulundurulması zorunludur. Bireysel uçuşlarda ise tamamen tercihe bağlı bir durum. Eğer bu spora yeni başlayanlardansanız sizlere önerimiz, yamaç paraşütü ekipmanları listesinin tamamını bulundurarak uçmanızdır.

f)       Kask: Yamaç Paraşütünde Olması Gereken Bir Ekipman

Günümüzün tüm adrenalin sporlarında kask olmazsa olmaz ekipmanlar arasındadır. Çünkü her insanın öncelikli koruması gereken yeri kafa bölgesidir. Bunun için de uçmadan önce kask takmanız önemli. Tercihen çenesiz kasklıklar daha da kullanışlı bu sporda. Çünkü uçuş sırasında güvenlik kadar konfor da önemli. Paraşütle atlamalarda kalkış esnasında ya da inişlerde nadir de olsa aksamalar görülebiliyor. Bu gibi durumlarda da kasklar ciddi oranda sağlık önleyici oluyor. Kasksız uçmayınız.

g)      GPS: Yön Bulmak İçin Önemli Ekipman

Yeni başlayanlar kadar profesyoneller için de vazgeçilmez yamaç paraşütü ekipmanları arasındadır GPS cihazları. Yön bulmada çok etkilidir. Fakat sadece bununla da sınırlı değil işlevselliği. Uçuş öncesi kendinize bir rota oluşturabiliyorsunuz bu donanımlar ile. Ayrıca ineceğiniz yeri de önden işaretleyerek daha sağlıklı bir uçuş gerçekleştirebiliyorsunuz. Özellikle de deneyimli olmadığınız bir yerden atlayacaksanız mutlaka yanınızda GPS bulundurun.

h)      Variometre: Pilot İçin Navigasyon Görevi Görür

Bu teknolojik donanım için pilotun navigasyonudur diyebiliriz rahatlıklar. Hava aracının anlık değerlerini pilota iletir. Yükselme, alçalma ve hız gibi durumları rapor eder. Pilot da bu bilgilere göre uçuşunda farklı manevralar ya da yönlendirmeler yapabilir. Yeni nesil cihazlarda sesli özellik de var. Bu çok önemli. Çünkü uçuş sırasında pilotu sesli uyararak bilgilendirme yapmaktadır.

yamac-parasutu-ekipmanlari-4
Yamaç Paraşütü Ekipmanları

i)        Manyetik Pusula: Geleneksel Bir Yön Bulma Aracı

GPS cihazları yeni nesil teknolojik unsurlardır. Sıklıkla hata verme risk payları var. Havadayken bu tür hataların telafisi olmaz. En önemlisi de tüm risk faktörleri önceden belirlenmeli ve ona göre çözüm aranmalıdır. İşte manyetik pusulalar da GPS cihazlarının çalışmaması durumu için bulundurulan ürünlerdir. Geleneksel eski yapısıyla çok dayanıklı ve yön göstermede çok etkilidir. Eğer ki sisli ya da bulutlu bir havaya denk gelirseniz sizlere hayli yardımcı olacaktır.

j)        Telsiz: İletişim İçin Önemli Bir Ekipman

Uçmak için bir tür iletişim cihazı bulundurmanız gerekiyor yanınızda. Sizlere yerden anlık bir hava durumu bildirisi gelebilir. İniş pistinde yaşanan bir sorunsal hakkında bilgi sunulabilir. Bunun için telsiz kullanırsınız. Telefon ya da diğer yeni nesil teknolojiler havada çoğu zaman çekmez. Telsizler ise çok net bir şekilde iletişim kurulabiliyor. Mutlaka yanınızda bir telsiz bulundurun.

YouTube video

Yamaç paraşütü ekipmanları yazımızı burada sonlandırıyoruz. Sky Fethiye markasını tercih ettiğiniz tüm bu malzemeleri kullandığımızı göreceksiniz. Güvenlik bizler için en önemli konu. Kesinlikle taviz vermediğimiz bir alanda. Sizleri de bu yüzden aramızda görmek istiyoruz. İyi günler dileriz…

 

İlginizi çekebilir: Yamaç Paraşütü Kuralları | Bilinmesi Gereken 11 Kural

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir