Yamaç Paraşütü Kuralları | Bilinmesi Gereken 11 Kural

yamaç-parasutu-kurallari-4

Yamaç paraşütü kuralları, dünyanın havacılıktaki en çok beğenilen bu aktivitesini güvenli bir hale getirmek için konulmuş uygulamalardır. Özellikle 2000’li yılların ardından ticari uçuşların başlaması ve aktiviteye yoğun talep olmasıyla birlikte sporu bir düzen altına almak kaçınılmaz oldu. Dünya genelinde ülkeler bunu farklı kurumlar çatısında belirlerken Türkiye’de de THK yani Türk Havacılık Kurumu birtakım kurallar getirmiştir. Yazımızda severek yaptığınız ya da bu yaz tatilinde yapmayı hedeflediğiniz tandem uçuşlarda ne gibi kurallar var onları anlatacağız.

yamaç-parasutu-kurallari-1
Yamaç Paraşütü Kuralları

Yamaç paraşütü çok eğlenceli bir aktivitedir. Özellikle de Fethiye ilçesinin Babadağ zirvesinde gerçekleştirildiğinde aşağıda göreceğiniz Ölüdeniz manzarası sizi kendisine hayran bırakır. İlk kez yaşayacaklar hayatlarının en farklı ve adrenalin dolu 30 – 35 dakikasını yaşarlar. Bu unutulmaz anlar fotoğraf ve videolar ile kayıt altına alınarak ölümsüzleştirilir. Sonraki yıllarda tekrar tekrar uçuşlara katılınır. Ama böylesine adrenalin dolu sporu masum hale getiren birtakım önlemler ve uygulamalar var. Evet, uçmak kolay bir iş değil. Ama yamaç paraşütü kuralları ile bunu kolay ve güvenli hale getirmek mümkün oluyor. Nedir bunlar? Kısa başlıklar ile listeleyelim.

Yamaç paraşütü için belirlenen kurallar listesi:

  • Tandem uçuşlarda hava aracının sorumluluğu ve yetkisi %100 pilota aittir.
  • Kask ve can yeleği takmak zorunludur.
  • Uçuşta pilot ilk yardım çantası bulundurmak zorunda.
  • Hava durumu elverişli ise paraşütle atlanır.
  • Belirlenen kişi sayısı dışında atlamak ve uçmak yasaktır.
  • Ticari uçuşlar için yedek paraşüt ile şişme bot bulundurma zorunluluğu var.
  • Uçuş esnasında rahat kıyafetler giyilir.
  • Bazı sağlık sorunu olan kişiler bu sporu yapamaz.
  • Kadın ve erkek bireyler için ayrı kilo sınırları getirilmiştir.
  • Alkollü atlayış yasaktır.
  • Yamaç paraşütünde minimum yaş sınırı uygulaması var.

Yukarıdaki kurallardan bazılarını THK belirlemiş olup bazılarını da zaman içerisinde uçuş okulları oluşturmuştur. Bunların tamamı bir araya geldiğinde ortaya güvenlik seviyesi yükse, haliyle de eğlenceli bir uçuş periyodu çıkar. Şimdi bu kurallarına detaylarını ve sebeplerini yazacağız.

Yamaç Paraşütü Kuralları Nelerdir?

Herkesin merak ettiği bir şeydir yamaç paraşütü kuralları. Çünkü ilk kez deneyecekler detaylı bir araştırma ile bu spora ait tüm bilgilere sahip olmak ister. Yükseklik, o seviyeye çıkmayan insanı korkutur. Bu doğal. Ancak kuralları ve açıklamalarını duyunca bu korkularınızı da yeneceksiniz. Çünkü aslında ne derece ciddi önlemler alındığına şahit olacaksınız kesinlikle. Peki ama yamaç paraşütü yaparken hangi kurallar uygulanır? Sebepleri nedir? İşte detaylar…

a)      Süreç Boyunca Tüm Yetki Pilota Aittir

Kurallar listesinin ilk sırasın yetki ve sorumluluk var. Bunlar da tamamen pilota aittir. Tandem yani ticari uçuşlarda pilotlar hava aracının hazırlanması, atlamaya müsait bir havanın olup olmadığı, uçuş süresi gibi çok sayıda karara imza atar. Katılımcılar kendi istekleri doğrultusunda bir şey yapamaz. Eğer dilerse pilot uçmayacağı gibi havadaysa da erken bitirebilir aktiviteyi.

b)      Kask ve Yelek Takmak Bir Yamaç Paraşütü Kuralıdır

Havadayken kask ve yeleğe neden ihtiyacım olsun ki? diye düşünmeyin. Uçuş okulları en ufak bir risk faktörünü dahi göz önünde bulundurmak zorundalar. Çünkü sizlerin can güvenliği bu kişilere ait. Kalkış sırasında nadir de olsa başka bir paraşüt ile çarpış durumları yaşanabiliyor. Yahut yine nadir de yaşansa iniş sırasında sert bir tavır görülebiliyor. Bu sebeple bu kural pilot ve katılımcı sağlığı için önemli. Havada koşullar müsait olursa pilotunuz kaskınızı çıkarmanıza müsaade edebilir.

c)      Hava Aracında İlk Yardım Çantası Bulunmalıdır

Ekstrem bir spor yapıldığı için her ihtimal göz önünde bulundurulmalı. Daha önce yaşanmasa da paraşüt bir ağaca takılabilir ya da farklı bir yaralanma yaşanabilir. Ekipler gelene kadar ilk müdahalenin yapılması için ilk yardım çantası önemlidir.

yamaç-parasutu-kurallari-2
Yamaç Paraşütü Kuralları

d)      Uygun Hava Koşulları Oluşunca Yamaç Paraşütü Yapılır

Yamaç paraşütü kuralları arasında hava şartlarına uygun bir zamanda atlamak çok önemli. Bilindiği gibi paraşütün havada sağlıklı ve konforlu süzülebilmesi için doğru rüzgar seviyesi ve yönü çok değerli. Uçuş öncesi pilotlar gerekli ölçümleri yapar ve buna göre süreci başlatır ya da iptal eder.

e)      Yamaç Paraşütünde Kişi Sayısı Sınırlandırılmıştır

Yanımıza arkadaşımı da alsak, sevgilimle uçmak istiyorum gibi talepler sık karşılaşılır bu aktivitede. Ancak tandem atlayışlar 2 kişi ile sınırlandırılmıştır. Yani 1 pilot ve 1 katılımcı olmak üzere 2 kişi paraşüte binebilir. Normalde paraşütün gücü çok daha fazlasını kaldırabilecek özelliktedir ancak bireylerin güvenliğinin riske atılması istenmez bu konuda.

f)       Yedek Paraşüt ve Şişme Bot Zorunludur

Yamaç paraşütü kuralları listesindeki unsurlardan birisi de yedek paraşüt ve şişme bot bulundurma zorunluluğudur. Havada ana paraşütte bir arıza yaşanırsa devreye hemen yedek paraşüt alınır ve sağlıklı bir iniş gerçekleştirilir. Bazen denize zaruri iniş de gerçekleştirilebilir. Bunun için de şiş bot kullanılır.

g)      Paraşüte Binerken Rahat Kıyafetler Giyilir

Rahat kıyafet giyme bir kuraldan ziyade aslında tavsiyedir. Çünkü havada ne kadar rahat olursanız, gökyüzünün ve manzaranın keyfini o kadar güzel çıkarabilirsiniz. Mayo ve mini lort önerilmez. Bunun yerine uzun şort, tayt ya da pantolon güzel bir seçim olacaktır. Ayrıca güneş gözlüğü ve spor ayakkabı giymeyi de unutmayın. Kimisi parmak arası terlik talebinde bulunuyor. Bu mümkün değil.

h)      Ciddi Sağlık Problemi Olan Kişiler Yamaç Paraşütü Yapamaz

Gökyüzünde olmak aşırı derecede adrenalin verir insana. Eğlencenin dozajı yüksek olduğu için haliyle birtakım hastalıkları olan kişilerin katılması, kendi güvenlikleri için önerilmez. Bunların arasında en önemlileri kalp krizi hastaları ve astım hastalarıdır. Ayrıca hamile kadınlar da ne yazık ki aramızda yer alamıyorlar.

yamaç-parasutu-kurallari-3
Yamaç Paraşütü Kuralları

i)        Yamaç Paraşütünde 105 Kilo Kuralı Var

Yamaç paraşütü en dayanıklı hava araçlarından birisidir. Birkaç ton ağırlığı dahi rahatlıkla kaldırabilecek mühendisliğe sahiptir. Ancak güvenliğin %100 sağlanması adına bu konuda 105 kg kuralı getirilmiştir. Yani 105 kilonun üzerindeki bireyler etkinliğe katılamaz. Bunun temel sebebi de pilot ile katılımcının belli bir kilo paralelinde olmaları gerektiğidir. Aksi halde hava aracının kontrolünde problem yaşanma ihtimali doğar.

j)        Alkollü Olarak Yamaç Paraşütü Yapılamaz

Alkolün yasak oluşu, yamaç paraşütü kuralları arasında belki de en katı olunan konulardan birisidir. Çünkü alkollü bir katılımcı havada adrenalinin ve alkolün verdiği etkiyle pilotun işini zorlaştırabilir. Bu da her iki kişinin güvenliğini ciddi oranda riske atar. Eğer alkol aldıysanız, lütfen paraşütle atlama talebinde bulunmayınız. Ayrıca rezervasyon gününüzde alkol tüketmemeye özen gösteriniz.

k)      Yamaç Paraşütünde Yaş Sınırı Kuralı Var

Havacılık okullarının koyduğu yamaç paraşütü kuralları arasında yaş sınırlaması da var. Bu sınır minimum 16 olarak gösterilirken üst sınır için bir kural yok. 100 yaşında dahi atlayabilirsiniz. Zaten bunu yapan birçok kişi var. Ama alt yaş sınırı belli oranda esnetilebilir. Bu tamamen çocuğun durumuna ve pilotun tercihine bağlıdır. Eğer sorumluluk alırsa 5 yaşındaki bir çocukla dahi uçmak mümkündür. Nitekim biz defalarca minik bireyler ile de uçtuk zaten.

YouTube video

 

İlginizi çekebilir: Muğla Yamaç Paraşütü | En Güzel Yamaç Paraşütü Yerleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir